Het Brugse Ommeland

Fietsen en wandelen rond kastelen en abdijen

Het Brugse Ommeland ademt geschiedenis. Meer dan honderd kastelen en authentieke abdijen bepalen hier al eeuwenlang het historische decor. Van 24 maart tot 30 november 2017 worden in deze streek, ter gelegenheid van het Kastelen- en Abdijenjaar, talloze sportieve, culturele en gastronomische activiteiten georganiseerd.

Fietsroutes
5 Nieuwe fietsroutes brengen je bij de mooiste kastelen en abdijen. Alle routes starten vanuit of nabij een fietsstartpunt, voorzien van gratis parkeergelegenheid en een infobord. De routes zijn uitgestippeld op het fietsknooppuntennetwerk van het Brugse Ommeland. Onderweg maken anekdotes, vertellingen en illustraties je fietstocht compleet. Bij elke route krijg je een overzicht van de kastelen en abdijen die je onderweg tegenkomt: check wel de openingsuren!

Thema fietstochten
Vélo Baroque combineert Oude Muziek met een fietstocht door het Brugse Ommeland. Verrassende concerten op bekende en minder bekende locaties markeren een lus van een 30 km. De fietstocht Met de adel in het zadel (Noord- en Zuid-route) laat je kennismaken met een vervlogen traditie, waarbij adellijke families in de winter in de Brugse binnenstad verbleven maar in de zomer naar hun kastelen trokken.

Fiets- en wandelkaart Tielt
Het historische Tielt telt meer dan 20 brouwerijtjes. Brouwerij De Poes, met z’n eigentijdse proeflokaal en het bier De Poes is het vijfde bier voor Tielt, samen met de bieren Hij komt van Kanegem, Dirty Scum, Halleschelle en Ullewupper. Ook in de ruimere omgeving zijn er interessante brouwsels te proeven. Een speciale wandel- en fietskaart geeft uitleg over alle brouwsels in en rondom Tielt plus de adressen om te gaan proeven. Verkrijgbaar vanaf juni 2017.

Drie Kastelenwandelroute
De Drie Kastelenwandelroute (12 km) verkent de domeinen Tillegem, Tudor, Beisbroek en het Chartreuzinnenbos. Via wandelpaden en kasteeldreven door uitgestrekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstamboomgaarden ontdek je de kastelen in de groene rand van Brugge.

Midzomer Zen
21 Juni, de langste dag van het jaar, is tot Internationale Yogadag uitgeroepen. En wat is meer zen dan een yoga-initiatie in een kasteelpark of abdijtuin? Yoga kan in de parken van de kastelen d’Aertrycke, Bulskampveld en Tillegem of nog spiritueler in d ekloostertuin van de Priorij van Bethanië of de intieme pastorietuin in Lissewege.

Gastronomie
Toplocatie voor fijnproevers in het Brugse Ommeland is Restaurant Gravenhof (www.gravenhof.com) vlakbij Kasteel Wijnendale. Verder kan je in kasteelparken en abdijtuinen genieten van een picknick met 100% West-Vlaamse producten. Een hoeveproducent zorgt voor een goed gevulde picknickmand met kakelverse producten en er zal een bar zijn met West-Vlaamse dranken. Locaties: Priorij van Bethanië (21 mei, met bezoek), Kasteelpark Zwevezele (28 mei), Kasteel van Oostkerke (21 juni, ook de tuin is te bezoeken), Kasteel Wijnendale (27 augustus, met bezoek aan kasteel), Kasteel De Herten of De Cellen in Oostkamp (10 september). Tot slot biedt Kasteel Di Coylde in Beernem Apero Chateau, een pop-up zomerbar in juli en augustus: genieten van lekkere cocktails en overheerlijke smallbites & tapas gecombineerd met verschillende activiteiten (gintasting, bbq, live concerten, food sharing).

Fraai overnachten
* Vakantiewoning Hoeve De Spijker in Sint-Kruis in kasteelhoeve (met eigen bier), www.hoevedespijker.be;
* B&B Castel ’t Haantje in Ruiselede in een kasteeltje (3 kamers!), www.castelthaantje.be;
* B&B Domein Leegendael (kasteel) in Ruddervoorde, www.bedandbreakfast-leegendael.be.

Informatie
Alle info over de activiteiten van kastelen en abdijen maar ook over de fiets- en wandelroutes vind je via www.brugseommeland.be .
Algemene fiets- en wandelinfo: www.visitflanders.com/nl
Toerisme in Brugge: www.visitbruges.be