Füssen; Romantische Seele Bayerns

Füssen. Bij menig Nederlanders bekend als de plaats die –net voordat via de Fernpass Oostenrijk wordt bereikt - op de borden langs de Duitse A7 verschijnt.  Füssen verdient echter meer dan alleen deze naamsbekendheid.  Met de bijnaam Romantische Seele Bayerns is de stad een prachtige plek voor liefhebbers van natuur- en ander schoon.

Hohes Schloss

De burcht torent hoog boven de stad uit. Eens de zomerresidentie van de regerende aartsbisschop van Augsburg. Vooral de laat-gotische bouwstijl en de vele, bedrieglijke ‘trompe d’oeils zijn indrukwekkend. De toren biedt een prachtig uitzicht over stad en omgeving waarin de Alpen en de Forgensee een belangrijke plek innemen.

Altstadt

De Altstadt, direct onder aan de burcht gelegen, presenteert een bonte verzameling van leuke winkels met allerlei curiosa,  Voorbeeldig zijn het Lila Haus en Raum+Kunst. Uit deze ‘snoepwinkels’ bijna zeker niet met lege handen. Een echte snoepwinkel is het KurCafe. Bakken en gebak is hier tot hogere kunst verheven. En wie nog meer wil genieten van de bayerische gastronomie moet beslist een bezoek brengen aan Hotel Hirsch. Op en top ‘Bayerische Ambiente’. Hotel en restaurant, kamers en menukaart zijn helemaal in stijl van deze karakteristieke stad ingericht. 

Museum van de stad Füssen

In de Altstadt is ook het museum van de stad gevestigd. In vroegere tijden was dit een benediktijner klooster.
Het herbergt echter ook de historie van de viool-en luiten-bouw in Füssen. En deze historie is indrukwekkend en direkt verbonden met de natuur rondom de stad. De verschillende boomsoorten hier zorgden voor de ideale grondstoffen voor de beste muziekinstrumenten. 

Wandelen

Rondom Füssen liggen zo’n 200 km prettig te bewandelen routes. De groene Vooralpen van de Allgäu hebben voor elke wandelaar wel een tocht in petto die het beste bij hem of haar past. Plezierwandelaars hebben de keuze tussen wandelingen over kleurrijke bloemenweiden, door bos en weides of de vrijwel vlakke oeverpaden langs de vele meren. Onderweg zorgen diverse bezienswaardigheden zoals kerkjes, ruines of kastelen voor interessante rustmomenten.

Neuschwanstein

Gebouwd in de 2e helft van de 19e eeuw in opdracht van koning Ludwig van Beieren. En…. model gestaan voor o.a. het Disneyland kasteel bij Parijs. Ludwig wilde hier zijn gasten een hemelse, sprookjesachtige sfeer aanbieden waarin men zich zou kunnen laten verwennen en inspireren door de prachtige omgeving en entourage. Dat is hem gelukt!

Lech

De Lech mondt hier, komend door de bergen vanuit het Oostenrijkse Tirol, hier uiteindelijk uit in de Forgensee. Overigens pas na een daverende finale. Met de zogeheten Lechfall . Verdeeld over 5 etages, stort het water 12 meter de diepte in. Een prachtig slotakkoord. En tevens eindpunt van de wandelroute die de Lech over 85 kilometer volgt.

Baumkronenweg en Walderlebniszentrum

Bijzonder is de Baumkronenweg. Op 21 meter hoogte, tussen de toppen van de bomen door wandelen. 480 meter lang en…. grensoverschrijdend. Tezamen met het nabij gelegen Walderlebniszentrum worden hier natuur en natuurbehoud op een speelse manier gepresenteerd. Aanrader voor families met kinderen. 

Meer informatie: www.fuessen.de

Tracks&Trails_ZOMER2017_Fuessen from CrossRiver Productions on Vimeo.