Lopend over de KAT-Walk

Een comfortabele lange afstand wandelroute dwars door Tirol

 
Tussen Hopfgarten en Fieberbrunn vind je een gloednieuwe langeafstandsroute. De KAT-Walk, de Kitzbüheler Alpen Trail, is 104 kilometer lang en heeft meer dan zesduizend hoogtemeters. Verspreid over zes etappes wandel je in minder dan een week van Tirol tot aan het Salzburgerland.

Op de Hohe Salve, hoog boven Hopfgarten, staat de hoogstgelegen bedevaartskerk van Oostenrijk, de Wahlfahrtskirche. Maar de top van de berg is ook een welbekend uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de Hohe Tauern, het langgerekte bergmassief dat helemaal tot aan Karinthië reikt. Richt je je blik naar het zuiden, in de richting van Italië, dan zie je de Zillertaler Alpen liggen. Draai je naar het noorden, dan kijk je zo naar de Wilder Kaiser, de Noordelijke Kalkalpen van het Kaisergebergte. In totaal heb je hier uitzicht over meer dan 70 bergen boven de 3.000 meter. Sinds kort is de Hohe Salve ook het startpunt van een gloednieuwe wandelroute: de Kitzbüheler Alpen Trail.

De KAT-Walk

De Kitzbüheler Alpen Trail wordt afgekort als de KAT-Walk. Het is een wandelroute die nog maar net is opgezet. De totale lengte bedraagt 104 kilometer. Die afstand is opgedeeld in zes verschillende etappes. Zo loop je in zes dagen van Hopfgarten via Kelchsau, Windautal, Aschau, Kitzbühel en St. Johann in Tirol naar Fieberbrunn. Voor de enigszins geoefende wandelaar prima te doen. In totaal zijn er 6.400 hoogtemeters. Het hoogste punt op de route is bijna tweeduizend meter. Het gebied tussen Hopfgarten en Kelchsau staat vooral bekend om haar statige boerderijen. Dankzij de balkons vol bloembakken en houten veranda’s behoren ze tot de mooiste boerderijen van Tirol. Staat of hangt er een bordje met ‘erbhof’ op zo’n boerderij, dan betekent dat dat de boerderij al meer dan tweehonderd jaar in dezelfde familie is. De eerste etappe, met als eindpunt Kelchsau, bedraagt 17,5 kilometer. Daar doe je zo’n vijf uur over en het zijn niet alleen de statige boerderijen die op deze route de aandacht trekken. Net boven Hinterlitzl, een klein gehucht, is een prachtig uitzichtpunt. Een stuk verderop, bij Schipfling, kijk je zelfs al uit op de Kitzbüheler Horn. Onderweg zijn er verschillende mogelijkheden voor koffie of lunch. Midden op de alm worden typisch Oostenrijkse gerechten geserveerd, zoals Graukäse, spek of Prügeltorte.

Niet alleen wandelen

Vanaf de tweede etappe, naar Windautal, leidt de route je steeds verder weg van de bewoonde wereld. Nuttige tip: neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg. Op de wandelroute is er vrijwel geen enkele alm waar je een versnapering kunt krijgen. Hoe anders is dat aan het eind van de etappe. Bij Gasthaus Steinberg in Westendorf staat de tafel bij aankomst vol met lokale lekkernijen.

Ook kun je hier uitstekend mountainbiken. Er is meer dan 800 kilometer aan fietsroutes uitgezet, voor de ambitieuze mountainbiker een echte uitdaging. Groot voordeel is ook dat je niet per se zelf de berg op hoeft te fietsen. De liften zijn voorbereid op mountainbikers, en dus kan je fiets gewoon mee omhoog. Waardoor je zelf meer tijd en energie over hebt voor het spectaculaire werk: afdalen.

De Hahnenkamm

Elke etappe van de KAT-Walk bedraagt ongeveer dezelfde afstand, dus elke dag loop je gemiddeld tussen de zes en de acht uur. En waar over het algemeen de natuur, het berglandschap en het prachtige uitzicht centraal staan, komen er op de route af en toe ook interessante en bekende plekken voorbij. Op weg naar Kitzbühel loop je bijvoorbeeld over het parcours van de wereldberoemde Hahnenkammrennen. De Streif, zoals de piste ook wel genoemd wordt, is een van de beruchtste afdalingen van het wereldbekercircuit. In de winter staan er beneden elk jaar zo’n 70.000 toeschouwers te joelen en te schreeuwen. In Kitzbühel en omgeving is het dan groot feest.

De skiërs razen met ruim 130 kilometer over de piste, en maken af en toe sprongen van wel 80 meter. Dat is in de zomer misschien wat moeilijk voor te stellen, als de alpenweiden in bloei staan en er op de hellingen alleen wat koeien staan te grazen. Kitzbühel zelf is een tikkeltje mondain. Juist door die beroemde Hahnenkammrennnen is het een van de meest prestigieuze skigebieden van Oostenrijk, en dat trekt geld aan. Maar nog veel rijker is de natuur op de vijfde etappe van de KAT-Walk, op weg naar St. Johann in Tirol. Het is waarschijnlijk de etappe met het mooiste uitzicht van de hele route. De Grossglockner is te zien, de Stubaier Alpen en bij helder weer kun je zelfs helemaal tot aan de Zugspitze kijken.

Oostenrijkser dan op de Kitzbüheler Alpen Trail krijg je het nergens. De ruim honderd kilometer tussen Hopfgarten en Fieberbrunn zijn een aaneenschakeling van de welbekende hoogtepunten. Juist daarom biedt deze nieuwe wandelroute een uitgelezen mogelijkheid om daar eens met andere ogen naar te kijken.

Informatie: www.kitzbueheler-alpen.com.

Bekijk hieronder de aflevering op Vimeo!