Passende verzekering voor bergwandelaars?!

Een bijdrage van de NKBV

Veel Nederlanders realiseren zich niet dat ze tijdens een bergwandeling vaak onverzekerd zijn omdat hun reisverzekering geen bergwandeltochten op ongebaande paden dekt. Zodra ze de aangelegde ‘Wanderweg’ verruilen voor een ‘Bergwanderweg’ is er geen garantie meer dat dit pad ook gebaand en goed onderhouden is. Het herkennen van de verschillende paden is niet eenvoudig, door de verschillen per land, gebied en zelfs pad. De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) vindt dat haar bijna 58.000 leden zelfstandig tochten moeten kunnen maken, ook als die buiten de gebaande paden gaan. Daarom biedt de NKBV voor € 28,00 per jaar een reisverzekering aan met bergsportdekking. Deze dekt bergwandelen en (winter)bergsport in alle soorten terrein. Ook als je hierbij het pad verlaat om foto’s te maken bij een sneeuwveld of waterval.

Slecht onderhouden bergpaden

In de bergen zijn veel verschillende soorten paden, waarvan de moeilijkheidswaardering per land verschilt. Toch is er één belangrijke overeenkomst: op het moment dat je een wandelpad verruilt voor een bergwandelpad, is er geen garantie meer dat dit een gebaand en goed onderhouden pad is. Losse stenen, gladheid door regen of sneeuw en weggespoelde delen zijn omstandigheden die je tijdens een bergwandeltocht kunt tegenkomen. Dit is geen probleem voor ervaren bergwandelaars, maar helaas wel voor veel reisverzekeraars.

Wat kan er misgaan?

Op een losse steen kun je je enkel verzwikken. Wat als je daardoor niet meer verder kunt wandelen? Dan kun je de bergreddingsdienst bellen. Die haalt je op met een helikopter, omdat motorvoertuigen de berg niet op kunnen. Heb je geen reisverzekering met bergsportdekking dan worden deze reddingskosten niet vergoed. Dit kost je al snel een paar duizend euro. Daarnaast loop je misschien de vergoeding van de medische kosten of repatriëring mis, of wordt je vakantie ongewenst verlengd.

Check of je goed verzekerd bent

Ga jij deze zomer naar de bergen? Check dan de (polis)voorwaarden van je reisverzekering. Als je verzekering geen bergsport dekt, is het goed om je aanvullend te verzekeren of over te stappen naar een reisverzekering met bergsportdekking zoals die van de NKBV. Let op! Bij reisverzekeringen die beweren bergwandelen wél te dekken, staat vaak in de polisvoorwaarden dat dit alleen geldt op gebaande paden en/of onder deskundige begeleiding.

Voor informatie over de bergsportverzekering: check www.nkbv.nl. Voor verschillen tussen berg(wandel)paden, zie ‘moeilijkheidswaardering bergwandelpaden’ onder ‘Kenniscentrum’. Via www.nkbv.nl/bergwandelen-met-kinderen kun je tot slot de gratis brochure met tips voor bergwandelen met kinderen (‘van bengel tot berggeit’) bestellen.