Huttentochten

Bij het eerste ochtendlicht…


Als het eerste licht door het raam naar binnen valt, begint je dag in de bergen. Een dagtocht in de bergen is al fantastisch, maar je beleeft de bergen pas echt als je meerdere dagen van hut naar hut trekt. Weg van de gebaande paden en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Je kunt een huttentocht maken op verschillende niveaus. Zo ga je soms over ongebaand terrein als puinhellingen, blokken en soms een steil sneeuwveld. Er hangen ook wel eens staalkabels langs het pad voor houvast bij korte klauterpassages. Als je na een vermoeiende tocht eenmaal het grillige pad achter je laat en je eerste stappen zet in een warme en gezellige berghut, kom je al snel weer helemaal bij. De vriendelijke huttenbaas ontvangt je met open armen en serveert je ’s avonds een voedzame maaltijd waarvan je genoeg aansterkt om de volgende dag weer een uitdagende etappe te kunnen wandelen. Gaat het al kriebelen?

Checklist voor een huttentocht: 

Rugzak met…

Eten en drinken, fleecetrui, jas, lichte regenbroek, zonnebril, muts, handschoenen, kaart en kompas of GPS en een nood- en EHBO-setje. Het noodsetje bestaat uit een aluminium reddingsdeken, zaklampje, fluitje, zakmes, mobiele telefoon en reparatiemateriaal zoals sporttape en een stukje touw. Kijk op nkbv.nl/kenniscentrum voor meer tips over bergwandelen, paklijsten en het huttenleven.

Ledenpas

Als NKBV-lid krijg je in meer dan 1200 berghutten tot 50% korting op een overnachting. Met je lidmaatschap ondersteun je namelijk het onderhoud aan paden, routes en hutten in de Alpen en Pyreneeën. Jaarlijks draagt de NKBV € 400.000,- bij aan het zogenaamde Gegenrecht-fonds. Huttenkorting is de beloning voor jouw jaarlijkse bijdrage.

Verzekering

Check voor vertrek nog even of je verzekering dekkend is als je van het pad af gaat, dat is namelijk niet bij alle verzekeraars het geval. Mocht je onverhoopt een blessure oplopen buiten de gebaande paden, bijvoorbeeld wanneer je een foto maakt van een waterval, dan zorgt de NKBV-verzekering ervoor dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Kijk op nkbv.nl/verzekering.

Bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging kun je tochten maken op allerlei verschillende niveaus. Zo organiseren we tochten die door technisch lastiger terrein gaan, maar ook voor wie het wat rustiger aan wil doen of voor gezinnen met kinderen hebben we uitdagende huttentochten. Kijk voor alle huttentochten op bergsportreizen.nl.