De Grand Tour of Switzerland. Grand en Groots


De Grand Tour of Switzerland is een rondreis van 1600 kilometer waarin je het beste van Zwitserland kunt beleven. 

Het is een echte rondreis waarin niet alleen met alle verschillende landschappen maar ook culturen kennis gemaakt kan worden.

De Grand Tour is geheel en al bewegwijzerd en daarmee prima met auto of motor te doen. Maar natuurlijk is de Zwitserse Bahn een meer dan goed alternatief.  In deze aflevering hebben we de ‘linkerkant’ verkend. We zijn gestart in Basel. De stad met een hele rijke, academische en cultuur-historische traditie. Gelegen op een drielandenpunt, Duitsland-Frankrijk-Zwitserland zie je hier al direct het eigene Zwitserse als resultaat van de versmelting van de verschillende culturen.


In Basel verkennen we de stad en brengen een speciaal bezoek aan de Muenster.  Een prachtige kerk met een kleurrijk verhaal en … de laatste rustplaats van Erasmus. Na deze ‘opstap’ duiken we allereerst de historie in. Diep want in St. Ursanne is het middeleeuwse karakter nog bijna helemaal intact.

St. Ursanne is de plek waar de Ierse monnik Ursicinus zich vestigde. Een oase van rust en bezinning. We bezoeken kerk en klooster om ook de tijd stil te zetten. Vanuit St. Ursanne gaan we verder. Onderweg even ‘aan den lijve’ ondervinden hoe specifiek en anders het Freiberger paardenras (FM) is. Zeker voor paardrijdster Leonie een hoogtepuntje tijdens deze trip.


En dan naar het hart van de Zwitserse uurwerkindustrie, La Chaux- de-Fond. In deze geboortestad van de architect Le Corbusier krijgt Leonie een echte cursus horloge maken. Dit keer zonder natuurspektakel? Nee, zeker niet. De rotsen van Creux du Van. Een natuurspektakel van de 1e categorie. Adembenemend en een diepe indruk achter latend.

We gaan verder op weg naar ons eindpunt: Neuchatel. De historie van het mystieke drankje Absint mogen we natuurlijk niet missen. Ook Vincent van Gogh behoorde tot de kring van de liefhebbers.  We horen hoe Absint niet alleen kunstenaars betoverde maar ook voor militairen een belangrijke functie had en … om specifieke redenen vooral ook bij vrouwen in trek was.

De eerste etappe van de Grand Tour of Switzerland. Hoe bijzonder moeten de volgende etappes wel niet zijn?!