Texel. 

Lekker eigenwijs

‘Als de boot niet vaart, kom je er niet meer op of af en maken wij hier de dienst uit’.  Sterke tekst van een van de geïnterviewde Texelaars, maar tegelijk een prachtig statement waaruit de trots van en op het eiland ten toon gespreid wordt. En daar waren we naar op zoek; het eigene van Texel. Uiteraard alles in de Tracks&Trails outdoor-sfeer en –beleving.

En daarom verbleven we dit keer niet in een hotel maar (kamperen) bij de boerin.  En gingen we als eerste met de TX10 Emmie het wad op. Vissen en dan specifiek op garnalen. Wie naar Texel gaat en niet de Waddenzee of de Noordzee op zoekt mist het belangrijkste wat Texel en de Texelaars vormt.  Vanaf de TX 10 Emmie gelijk door naar de Oude Vismarkt. Niet alleen om nog een lekker stukje vis te eten maar ook om alles te weten te komen van de connectie Texel-visserij. De expositie ‘Leven van de Vis’ is zeker de moeite waard.  

Dit keer zijn we niet te voet onderweg maar met een heuse reisfiets. Volledig afgestemd op langere tochten (ook voor woon-werk!) qua frame, versnellingen, premium kwaliteit zadel/handvatten en remmen.  Fietsen op Texel is zeer afwisselend. Van prachtige dijkjes langs de Waddenkust, pittoreske plaatsen als o.a. Oudeschild en den Burg, tot duinen en strand. Terwijl Leonie zich van de ene naar de andere locatie rijdt, crosst Roderik met John Betsema door de mountainbike-trails en –paden op het eiland. Waarbij duinen en strand uiteraard ook ruimschoots aan bod komen.Omdat de skuumkoppe inmiddels ook tot in Amsterdam is doorgedrongen, hebben we onze aandacht verlegd naar andere authentiek Texelse produkten. Ook niet Texels lam (alhoewel erg lekker!) maar Texelse gin en asperges waren de onderwerpen waar we ons nader in verdiept hebben. De beste asperges van Texel: okay; maar de beste asperges van Nederland? Bert Keijser geeft het niet toe (is te bescheiden) maar nadat we bij Vincent’s Eilandkeuken hebben gegeten durven we Bert zeker een nominatie te geven.

Al deze belevenissen in een mix met kilometers fiets- en wandelplezier. Want zoals Wouter de Waal op de vuurtoren stelde ‘we hebben hier 30 kilometer speeltuin’. Wijzend op het strand rondom het eiland.  Qua vierkante kilometers is een stuk meer want ook binnen de duinen is heel veel te beleven.  Zowel op het land, op het water als in de lucht. Maar dat laatste bewaren we graag tot een volgend bezoek!

Uitzending:
Zondag, 15 mei, 14.00 uur via SBS-6
Zaterdag, 21 mei, 15.00 uur via SBS-6