Texel. Lekker eigenwijs

"Als de boot niet vaart, kom je er niet meer op of af en maken wij hier de dienst uit’. Sterke tekst van een geboren en getogen Texelaar, maar tegelijk ook een prachtig statement waarin de trots van en op het eiland ten toon gespreid wordt. Texel is een prima bestemming; zeker ook voor buitensporters van het vasteland. En met wandelen of fietsen als de belangrijkste manier van ‘voortbewegen’ kan op het eiland onderweg het nodige beleefd worden. 

Zee en Strand

Bijvoorbeeld een tocht met de TX10. Vissen op de Waddenzee en dan specifiek op garnalen. Wie naar Texel gaat en niet de Waddenzee of de Noordzee opzoekt mist het belangrijkste wat Texel en de Texelaars vormt. Vandaar ook we deze boottocht graag combineerden met zowel een strandwandeling langs de Noordzeekust als een clinic powerkiten bij de professionals van Zandbank Texel.
Heel verschillend en terwijl de wandelaar – met een Texelse Gin- op het terras van Paal 17 nageniet, trillen de spieren van de ander die de kites door de wind heeft moeten sturen nog na.
Gelukkig helpt een gesprek met Maarten Brugge (strandjutter, eigenaar van Hotel de Waal) om te ontdekken dat het strand ook allerlei liefdevolle en vooral ook bijzondere ontdekkingen mogelijk maakt.


Schapen en Asperges

Uiteraard bezoeken we het nieuwe wandelpad Skeep en Lantschap. Om hier tijdens het wandelen alles te ontdekken over de Texelse schapen en te proeven van de Texelse schapenkaas met die eigen karakteristieke smaak. En dan de Texelse asperges. Asperges die op een natuurlijke manier gezouten worden. Bert Keyser is de man die ook op het vasteland, en naar eigen zeggen zelfs in Limburg, erkend wordt als specialist. Wat ons betreft terecht want het natuurlijke zout zorgt toch net even voor een andere smaak. 

Shoppen

Wie lekker wil winkelen, shoppen kan natuurlijk in het grotere Den Burg terecht. Daar zorgen meerdere winkelstraten met tal van kleinere winkeltjes en speciaalzaken voor een rijk gevarieerd aanbod. Maar ook het veel kleinere, aan de kust gelegen, De Koog heeft een leuk centrum waar je bovendien zo vanaf het strand ‘binnen valt’. Een bezoek aan 1 van de Lifestyle Stores van Mantje mag dan natuurlijk niet ontbreken. Mooie collecties, inclusief maritieme merken en producten die je op het vasteland niet of nauwelijks tegen komt in winkels, worden hier prachtig gepresenteerd. Fietsen op Texel is zeer afwisselend. Van prachtige dijkjes langs de Waddenkust, pittoreske plaatsen als o.a. Oudeschild en den Burg, tot duinen en strand. Lifestyle en buitensport; maar dan anders.


Fietsen op Texel

Op een reis- of stadsfiets? Ja, klinkt logisch.
Mountainbike of racefiets? Mag je even uitleggen!

Mountainbiken op Texel betekent een combinatie van strand, duin en bos. Bij voorbeeld de ATB-route in De Dennen is bijna 8 kilometer lang en staat garant voor een spectaculaire mountainbiketocht. Het is een technisch moeilijke route door de korte en scherpe bochten. De paadjes zijn vaak hobbelig en smal, met af en toe een diepe kuil of laaghangende tak. Ook liggen er enkele zandheuvels op de route.
En natuurlijk liggen meerdere kilometers strand open voor een ‘verfrissende’ strandrit. En wie op de racefiets kilometers wil maken; loop even binnen bij Bets Fietsen in Oudeschild. John Betsema, maar zeker z’n dochter Denise kunnen uit eigen ervaring de mooiste routes uitstippelen.

Texel. Eén grote speelplaats voor buitensportliefhebbers.


Tracks&Trails_ZOMER2017_Texel from CrossRiver Productions on Vimeo.