De uitdaging: Alpe-Adria Trail

Vanaf de Großglockner dwars door Slovenië naar de Middellandse Zee
Bergwandelaars opgelet: de 700 kilometer lange Alpe-Adria Trail is een gloednieuw, grensoverschrijdend ontdekkingspad door drie landen en evenzoveel culturen. Vanaf de voet van de Oostenrijkse Großglockner, via de Sloveense Alpen tot aan de Italiaanse Adriatische kust overvalt deze route je met z’n indrukwekkende bergwereld, snelstromende bergrivieren en fascinerende flora en fauna. Drieënveertig etappes leiden je stap voor stap naar de Middellandse Zee. Het mediterrane klimaat met z’n vele zonne-uren en aangename temperatuur maakt de Alpe-Adria tot een must voor alle bergwandelaars.

Oostenrijk

Het startpunt van de Alpe-Adria Trail ligt direct onder de Pasterze, Oostenrijks’ grootste gletsjer middenin het Nationalpark Hohe Tauern. De eerste etappes lopen door het Mölltal in Karinthië, met constant uitzicht op indrukwekkende drieduizenders. Via plaatsjes als Heiligenblut en Großkirchheim bereik je de watermolens van Apriach en het middeleeuwse plaatsje Gmünd dat in 2011 een prestigieuze EDEN Award ontving voor z’n duurzame toeristische infrastructuur. Vervolgens lonkt Millstätter Alpe, middenin het lieflijke Nationalpark Nockberge, één van de fraaiste wandelgebieden van Karinthië. De laatste Oostenrijkse etappes voeren via Velden am Wörtersee naar Baumgartner Höhe aan de Faaker See. Vanaf de ruïnes van kasteel Finkenstein geniet je van prachtige vergezichten en een magistrale zonsondergang.
 

Slovenië

Aan de andere kant van de grens slingert de Alpe-Adria Trail door een verrassend groen Slovenië. Na het wereldberoemde Kranjska Gora (Ski World Cup) betreed je het Triglav National Park, in het hart van de Julische Alpen. Via de hoogste Sloveense pas, de Vršič, volgt de route de smaragdgroene bergrivier de Soča (de Isonzo, op z’n Italiaans) richting Bovec. Deze Soča-vallei won in 2008 al een EDEN Award met z’n rijkdom aan watervallen, grotten en verlaten zijdalen. Uiteindelijk bereikt de vallei Kobarid en Tolmin, plaatsen die een belangrijke frontrol hebben gespeeld in de 1e Wereldoorlog. De schoonheid van de vallei wordt nu bepaald door het turkooisblauwe water van de rivier en white-water liefhebbers en hengelaars komen hier zeker aan hun trekken. In het westen van Slovenië doorkruist de route de regio Goriška Brda, waar een eeuwenoude traditie van viticulture (studie van de druif) tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Het laatste Sloveense stukje Alpe-Adria Trail loopt ten oosten van Triëst over het karstplateau langs de 430 jaar oude, wereldberoemde stoeterij van Lipica.

Italië

Bij Collio passeren we de Italiaanse grens en vormt het traditionele Cividale del Friuli de ideale overnachtingsplek. Deze van origine Keltische nederzetting werd door Julius Caesar tot stad verklaard. Als hoofdstad van het eerste Longobardische groothertogdom in Italië werd het in 2011 uitgeroepen tot Unesco World Heritage site. Geniet in deze heuvelrijke regio van de vele culinaire hoogstandjes inclusief zalige wijnproeverijen. Enkele etappes later bereik je de Adriatische kust in Duino, waar de Duitse dichter Rainer Maria Rilke z’n beroemde Elegieën van Duino schreef. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar Muggia, het eindpunt van de trail. Dit havenplaatsje verwelkomt je met Venetiaanse charme, overheerlijke mediterrane gerechten en een pittoreske architectuur.

Het gehele pad is bewegwijzerd met goed herkenbare Alpe-Adria-Trail markeringen en iedere etappe telt een zogenaamd ‘magic point’ (uitzichtpunt of anders). De etappes zijn zo’n 20 km lang en duren 5 tot 8 uur. De totale route valt ook in aantrekkelijke dagtochten op te knippen. Iedere etappe voorziet in culinaire stops en het eind van ieder traject biedt overnachtingsmogelijkheden. Wandelaars kunnen alle reserveringen eenvoudig zelf verzorgen of gebruik maken van all-in arrangementen (van accommodatie tot begeleiding en bagagevervoer). 

Meer informatie: www.alpe-adria-trail.com.

 
 


Tracks&Trails ZOMER 2014 2026042014 AlpeAdriaTrail/Slovenie from 12snap Productions on Vimeo.