Onbekend Drenthe

Waar geschiedenis en natuur elkaar kruisen
 

Drenthe zit bomvol historie en prachtige natuur. Voor wandelaars die meer willen dan alleen kilometers maken is het daarom een boeiende provincie. Het Nationaal Park Dwingelderveld en de hunebedden op de Hondsrug zijn wellicht het bekendst, maar het Holtingerveld en het Drents-Friese Wold zijn absoluut ook de moeite van een bezoek waard.

5300 Bommen

 Iets ten noorden van het dorpje Havelte bereiken we het Holtingerveld. Ooit gevormd door ijs en veel recenter door oorlog, is dit een gevarieerd gebied met veel hoogteverschillen en afwisselingen in natte en droge natuur. Bij de Havelterberg, middenin het Holtingerveld, staan op 150 meter afstand van elkaar de twee meest westelijke hunebedden van Nederland. Met een lengte van bijna 18 meter is één van die twee het op één na grootste hunebed in Nederland. In de vloerlagen van dit hunebed zijn in 1918 duizenden scherven van aardewerken potten gevonden, de grootste vondst ooit in een hunebed. In de Tweede Wereldoorlog werd het Duitse vliegveld in aanleg bij Havelte door de geallieerden bestookt met ruim 5300 bommen, vier keer zo veel als het aantal dat op 14 mei 1940 op Rotterdam neerkwam. Toch is de infrastructuur van het vliegveld nog voor een deel aanwezig en herkenbaar. Landingsbaan en rolbanen vormen nu wandelpaden in het natuurgebied dat op het vliegveldterrein is ontstaan. In het bos kan je ineens op aarden wallen stuiten of stukken beton op de plaats waar een gebouw tot ontploffing werd gebracht. Vele bominslagen zijn nog herkenbaar aan de kraters die nu als poeltjes in het landschap liggen.

Donker Nederland

Van het Holtingerveld steken we door naar het brinkdorp Diever, waar vermoedelijk al zo’n 6000 jaar geleden mensen woonden. Het hunebed daar stamt uit de late steentijd, de bijbehorende uitleg vind je in het Archeologisch Centrum West-Drenthe aan De Brink. Naar het noordwesten, in het natuurgebied Berkenheuvel, vormt de stikdonkere ruimte van een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog een tastbare herinnering aan deze periode. In 1944 werden er wekenlang twee neergeschoten Amerikaanse piloten verborgen, tot ze veilig verder konden. Maar op 22 november 1944 overviel een Duits commando de schuilplaats. Voor acht mannen betekende dit de dood. We bevinden ons inmiddels in het Nationaal Park Drents-Friese Wold, waar bos, heide, stuifzand en grasland elkaar afwisselen. Door eeuwenlange begrazing en het afsteken van plaggen ontstonden hier heidevelden en heuveltjes of duinen van stuifzand. Herbebossing in de 19e eeuw van deze 'woeste gronden' creëerde dit natuurgebied. De Vledder Aa blijkt hier de enige beek in Nederland waarvan de bovenloop volledig in een natuurlijke omgeving ligt, en laat aan het eind van de dag de zon gerust ondergaan: dit woud is de donkerste plek van het Nederlandse vasteland en zo’n eindeloze sterrenhemel zie je alleen in het buitenland.

340 km Bezinningsroute

 Via Diependal bereiken we Hooghalen, waar we op de laatste etappe van het Westerborkpad stuiten. Dit is een wandel- en bezinningsroute van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL). Het gemarkeerde wandelpad loopt in 30 etappes over een traject van ongeveer 340 kilometer vanaf de Hollandsche Schouwburg, tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam, naar het voormalig kamp Westerbork. Op de voormalige appèlplaats staan 102.000 stenen symbool voor de vermoorde gedeporteerden. Het Nationaal Monument Westerbork geeft op indringende wijze de essentie van dit kamp weer. Het toont met zo weinig mogelijk middelen dat er op deze plek iets verschrikkelijks is gebeurd: de omhoog gekrulde rails drukken de wanhoop uit, ze zijn bewerkt alsof er op geschoten is. De spoorbielzen laten de vernietiging zien want hoe dichter bij het eind, hoe meer ze versplinterd zijn. De 93 bielzen verwijzen naar het aantal transporten dat vanuit Westerbork vertrok, verreweg de meeste naar het vernietigingskamp Auschwitz. De muur van Drentse zwerfkeien doet van een afstand denken aan een stapel schedels…

Informatie: www.hetnationaleparkvandrenthe.nlwww.drents-friesewold.nlwww.westerborkpad.nl.
 
 

Tracks&Trails ZOMER 2014 270402052014 Drenthe/NL from 12snap Productions on Vimeo.