Zweven tussen Wellness & Klettersteig

Bad Gastein: Kuuroord voor diplomaten

Op 1000 meter hoogte, omgeven door gezonde berglucht, midden in het nationale park Hohe Tauern in het Salzburger Land, ligt Bad Gastein. Een unieke vakantieplaats met sensationeel veel mogelijkheden voor ontspanning en activiteiten. Het kuur- en wellness-aanbod completeert de royale sport- en recreatiemogelijkheden.

Goud en Radon

De naam ‘Gastein’ wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit het jaar 1203. Dik 1000 jaar daarvoor kenden de Romeinen echter al de geneeskracht van het warme bronwater in het Gasteinertal, en het waren de Kelten die hier de goudmijnen begonnen te exploiteren. Keizer Franz Josef, Sisi, Otto von Bismarck, Schubert, Schopenhauer maar ook de Sjah van Perzië en een veelheid aan diplomaten waren hier kind aan huis. Halverwege de vorige eeuw werden de ‘Gasteiner Heilstollen’ aangelegd in een oude mijngang van de Pasel-mijn.

Oorspronkelijk op zoek naar goud, stuitte men hier bij toeval op een effectief, natuurlijke geneesmiddel tegen reumatische aandoeningen en aandoeningen aan de luchtwegen en huid. Op 2 kilometer van het daglicht, bij een aangename warmte (37 tot 41,5 graden) en hoge luchtvochtigheid (70 tot 100%), verricht een verhoogd radongehalte in de lucht hier zijn heilzame werking. Deze unieke combinatie van factoren activeert het zelfherstellend vermogen van de cellen en stimuleert de aanmaak van ontstekingsremmende stoffen. Een hypermodern alternatief vormt de Alpentherme Gastein, middenin het dorp nabij eenmarkante waterval. Dit wereldberoemde sportmedisch-, kür- en wellness-centrum is gebouwd rondom een radon-bevattende bron en bevat alles wat je op dit gebied kunt bedenken.

Geen hoogtevrees

De bergtoppen rondom Gastein (Stubnerkogel, Graukogel, Schlossalm en Fulseck) bieden de bezoeker op een volstrekt andere manier een gevoel van wellness. De wandelroutes naar boven hebben verschillende moeilijkheidsgraden maar zijn over het algemeen goed te doen, ook voor beginners en kinderen. Gaaf is de 140 meter lange hangbrug op de Stubnerkogel. Via het Bad Gastein: kuuroord voor diplomaten bergstation van de nieuwe Stubnerkogelbahn is hij, ondanks z’n ligging op 2300 meter hoogte, het gehele jaar toegankelijk. De 140 meter lange en net één meter brede wiebelende kabelconstructie tussen het terras van het bergrestaurant en de zendinstallatie op de berg biedt pure opwinding. 

Geen hoogtevrees en sterke zenuwen zijn een must, je kunt immers dwars door het metalen rooster van de brug in de afgrond kijken. En het markante uitzichtpunt ‘Glocknerblick’ biedt een fantastisch uitzicht op Oostenrijks’ hoogste berg, de Großglockner (3798m). Net zoals bij de hangbrug is ook hier hoogtevrees niet handig: je hangt als het ware in een doorzichtige ‘mand’ van 7 meter boven de vallei.

Klettersteig Mauskarspitze

Het wonderbaarlijke rotsdoolhof Felsenwesen nabij de Schlossalm is eveneens een dagtocht waard. Enerzijds panoramavergezichten over een fascinerende bergwereld en anderzijds de bizarre rotsformaties in je directe omgeving. Middenin dit gebied ligt een zogenaamde klettersteig naar de 2373 meter hoge Mauskarspitze. Het is een middelzware route (klasse B/C). Een bijzondere ervaring is de hangbrug die ingeklemd zit tussen 2 steile klimpassages. Klettersteig of Via Ferrata (‘ijzeren weg’) is een term uit het alpinisme en er wordt een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand mee aangeduid. De staalkabels zijn bedoeld om je aan te zekeren. Er moet altijd minimaal één van de twee karabiners van je klettersteigset om de staalkabel geklikt zijn. Daarnaast wordt de kabel gebruikt om je in evenwicht te houden of om jezelferaan op te trekken. 

Op de lastige stukken zijn er vaak nog andere hulpmiddelen zoals steunen voor handen en voeten, (hang-) bruggen en afdaaltouwen. Klettersteigen is zelfstandig goed te doen als je genoeg ervaring hebt maar de eerste keren is het verstandig om een gids te nemen. De moeilijkheidsgraad van een klettersteig wordt gebaseerd op het zwaarste onderdeel in de route. Houd naast die moeilijkheidsgraad ook rekening met de totale lengte van de route (hoe langer, hoe zwaarder) plus de tijd die je nodig hebt om weer terug te keren. Trek daarom voor de Mauskarspitze gerust twee-en-een-half uur uit. Begeleiding plus materiaal (klimgordel, klettersteigset, helm en handschoenen) zijn ter plekke te huur.

www.gastein.com
www.gasteiner-heilstollen.com
www.alpentherme.com
www.ski-alpinschule.at

 


Tracks&Trails ZOMER 2014 1117052014 Gastein/AT from 12snap Productions on Vimeo.