De Koninklijke Weg

De fraaiste historische wandelroute van Nederland
Sinds 2008 verbindt de 170 wandelkilometers lange Koninklijke Weg Paleis Noordeinde met Paleis Het Loo. Het is een initiatief van de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland, die hiervoor werd benaderd door Aalt van de Glind, de geestelijk vader van de route. De Koninklijke Weg is ook voor mensen met een lichamelijke beperking toegankelijk. Tracks & Trails liep de weg van Apeldoorn naar Den Haag.

Veluwe

In Apeldoorn kocht stadhouder Willem III in 1684 kasteel Het Oude Loo, centraal gelegen in een groot jachtgebied (de huidige Kroondomeinen). Sinds 1984 is Het Loo opengesteld voor publiek. Vanuit de bossen rond het Loo wandelen we de fraai golvende heidevelden van Hoog Soeren en Asselt in en naderen het Kootwijkerzand, het grootste levende stuifzand van Europa. Het is een aaneenschakeling van door wind gevormde zandduinen. Via Kootwijkerbroek bereiken we de Gelderse Vallei en laten de Veluwe achter ons.
Centraal in de Gelderse Vallei ligt Barneveld, de gemeente met het hoogste aantal kippen (rond de drie miljoen) in Nederland. Geen wonder dus dat daar de landelijke eierenprijs wordt vastgesteld. Jan van Schaffelaar kwam hier als Kabeljauwse ruiteraanvoerder na een belegering door de Hoeken aan zijn einde door van de toren van Barneveld te springen. Een andere trekpleisters van de Gelderse Vallei is kasteel Oldenaller bij Nijkerk. Het landgoed rond het slot bestaat uit bos, natte heidevelden, boerderijen en landbouwgronden. In het gebied huist ook een kolonie reigers van ongeveer honderd paar.

Utrechtse Heuvelrug

Bij de Piramide van Austerlitz bereiken we de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Dit is eigenlijk een stuwwal, ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De Heuvelrug telt meerdere toppen boven de 50 meter en vormt na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Van de roofdieren komt de vos het meest voor. De das leidt een meer verborgen leven, maar er zijn wel enkele burchten in het gebied gevonden. Er broeden ook meer dan 100 vogelsoorten op en rond de Heuvelrug.
Bijna koninklijk is het indrukwekkende Slot Zeist dat eind zeventiende eeuw werd gebouwd voor de kleinzoon van prins Maurits. We naderen nu Paleis Soestdijk, van 1937 tot 2004 de woning van koningin Juliana en prins Bernhard. In Baarn is een andere erfenis van hen te zien: op het treinstation bevindt zich de Koninklijke Wachtkamer waar het koningspaar in hun eigen privévertrek kon wachten op de trein. Het laatste echte bosgebied van de route ligt rondom het plaatsje Lage Vuursche met kasteel Drakensteyn, waar prinses Beatrix inmiddels weer woont.

Groene Hart

In het pittoreske dorp Haarzuilens staat kasteel De Haar, de droom van Baron van Zuylen. Hij erfde hier in 1890 de ruïne van een oud kasteel, liet het herrijzen en legde er een park omheen aan waarvoor het dorpje Haarzuilens 850 meter verplaatst moest worden. Het Groene Hart, waar we inmiddels zitten, was onderdeel van de Hollandse Waterlinie die bij militaire invallen onder water kon worden gezet. Toeristen bezoeken tegenwoordig, naast de molens, forten of meren, ook steeds meer de boer. Die verzorgen actuele rondleidingen over het reilen en zeilen van het boerenbedrijf.

Ons eindpunt, Paleis Noordeinde, was van 1813 tot 1940 de woning van regerende Oranjevorsten. Zowel Wilhelmina als Juliana zijn hier geboren. Aan de bijbehorende Paleistuin grenzen de Koninklijke Stallen met de paarden van de Koninklijke familie en de Gouden Koets. Één van de paarden is Wexy, het paard van Koning Willem II die een cruciale rol speelde in de Slag van Waterloo. Zijn paard sneuvelde daarbij en staat hier opgezet in een klein museum.


Alle noodzakelijke informatie over de Koninklijke Weg vindt je op www.koninklijkeweg.nl.
Het bijbehorende wandelgidsje kost € 12,50.  

 
 


Tracks&Trails ZOMER 2014 270402052014 KoninklijkeWeg/NL from 12snap Productions on Vimeo.