Lang weekend weg?

Oslo & Glaskogen!
 

Tracks & Trails staat, na een prima nacht in een fijne hut, uit te waaien op het dek van de boot. Geruisloos manoeuvreren we door de Oslofjord. De lucht is strak blauw en we verheugen ons op een lang weekend buitensporten in een Europese hoofdstad en in één van de fraaiste natuurgebieden van Zweden.

Oslo is voor Nederlandse begrippen middelgroot, schoon en wijds. Omdat we geïnteresseerd zijn in de exploratie van de Arctic en Antarctic, en in het bijzonder in de tochten van de Noorse helden Nansen, Sverdrup en Amundsen, bezoeken we het Fram-museum op het schiereiland Bygdøy. De Fram is het sterkste houten schip dat ooit gebouwd is, en is nog altijd recordhouder met het zeilen naar zowel het meest noordelijke als naar het meest zuidelijke punt op aarde. Onze eigen grenzen verleggen we in het Oslo Sommerpark. Hoog boven de stad, achter de markante skischans van Holmenkollen, bevindt zich één van de grootste outdoor-arena’s van Scandinavië.

Klim- en bikepark

Dé attracties zijn het klim- en bikegedeelte. Het klimpark telt 900 meter touwparcours. Er hangen 150 verschillende elementen tussen de bomen, verdeeld over negen verschillende routes. Ze variëren van een halve meter boven de grond voor de kids tot twintig meter hoog, bovenin de boomtoppen. Spectaculair zijn de lange abseil- en tokkellijnen. Het klimpark is zo geconstrueerd dat het de bomen niet beschadigt: alles is zonder één enkele schroef of pin in elkaar gezet. Het Bikepark telt negen afdalingen, op ieder niveau. Vanaf de Tårnbakken (Torenheuvel) lopen zes verschillende routes, waaronder de opwindende Noorse Kampioenschapsroute. Op basis van je snelheid, jump- en bochtentechniek maak je een keuze. Boven in het Top Centrum worden mountainbikes verhuurd, ook aan kinderen. Direct achter Holmenkollen begint het Nordmarka Forest. Samen met de inwoners van Oslo weten ook steeds meer toeristen dit gebied zowel in de zomer als in de winter te waarderen. Want welke Europese hoofdstad biedt er nu binnen z’n stadsgrenzen meerdaagse wandel-, kayak- èn skifaciliteiten?Glaskogen Nature Reserve

Op slechts twee uur rijden van Oslo, net over de Noorse grens, bereiken we één van de mooiste regio’s van Midden-Zweden: het Glaskogen Nature Reserve. Het omvat 28.000 hectare ruwe natuur en kent meer dan 300 kilometer aan hiking-trails. Zeer geliefd is ook het vele water: zowel voor vissers als voor kanoërs een waar paradijs. En omdat de Noorse bergen de Atlantische weersinvloeden tegen houden is de kans op goed weer hier groot. Middenin het natuurgebied, tussen de grote meren Stora Gla en Övre Gla, ligt de kampeerplaats Lenungshammar. Dit is de uitvalsbasis voor tochten in het park en je vindt er een kleine kampwinkel, douches, kano- en mountainbikeverhuur. Voor wie niet wil kamperen staan er Zweedse stuga’s (die gezellige rode vakantiehuisjes).

Onder de sterren

De wandelmogelijkheden zijn hier talrijk. Van eenvoudige rondwandelingen over goed gemarkeerde paden tot fraaie, meerdaagse trektochten. De tientallen goede shelters maken het overnachten niet al te ingewikkeld. Voor de kanoliefhebbers geldt hetzelfde: perfecte routes over de ontelbare meren en verbindingsriviertjes die het gebied rijk is. Van tochten van enkele uren met je kinderen tot vijfdaagse doorgaande tochten. Een tweepersoons open aluminium kano huur je ter plekke (zo’n € 200,- / hele week) inclusief bootwagentje, om stukjes land over te steken naar het volgende meer. Zo bereik je de fraaiste zwem- en kampeerplekjes. Een tentje in de grond prikken is toegestaan, maar wat is er nu romantischer dan in de open lucht slapen onder de sterren op één van de talloze eilandjes in de grote meren?

Informatie: www.colorline.comwww.visitnorway.nlwww.glaskogen.se
 
 

Tracks&Trails ZOMER 2014 18240552014 Oslo/Glaskogen from 12snap Productions on Vimeo.