Sportief Avontuur in Veluwezoom

De natuurgebieden rond Arnhem –Veluwezoom en Deelerwoud- herbergen prachtige landschappen en flora en fauna. In alle seizoenen kun je hier volop genieten van de specifieke karakteristieken die de natuur dan te bieden heeft.  De bronstijd (rond september) is zo’n periode waar de natuur een waar spektakel laat zien. Maar ook het ontluikend (nieuwe) groen in het voorjaar is prachtig.

Vooral het gebied Veluwezoom is een ook een sportcentrum voor buitensporters. Hier treffen zowel ruiters, racefietsers, lopers,mountainbikers en trailrunners elkaar. Op specifiek voor hen aangelegde routes, maar ook op de ‘openbare’ gezamenlijk te gebruiken paden. En dat vraagt om regels en respect. Voor en in de omgang met elkaar en met de natuur.

Nordic Walking

In dit gebied zijn ook tal van langere wandelroutes uitgezet. Met afwisselend geprofileerd landschap. Ideeal terrein voor nordic walking. Wie echter optimaal gebruik van de stokken (snelheid) wil maken, moet zich de specifieke techniek wel eigen maken. De stok-techniek en het specifieke bewegings-ritme zorgt voor maximaal effect. Wie minder ‘geplaveide paden’ wil kan terecht op de mountainbike of de trailrunning routes. Alle mogelijke uitdagingen liggen hier klaar voor de sporters. 

Mountainbike

In het natuurgebied Veluwezoom is een zeer uitdagende route van in totaal ca. 50 km uitgezet; met veel singletracks en steile beklimmingen. In totaal is in de route een hoogteverschil van 595 meter te overbruggen. Let op: er dient een vergunning van €5 gekocht te worden (o.a. te koop bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom, Rheden).

Trailrunning

Wat mountainbike voor fietsers is, is trailrunning voor lopers. Weg van de ‘verharde’ routes en een intensiever, nauwer contact met de natuur. De beleving van trailrunning is daarmee intenser en vraagt meer van de sporter en de gebruikte materialen. In landen als Noorwegen, Schotland of de Alpen-regio kan de trailrunner zijn of haar eigen weg door de vrije natuur kiezen. In Nederland moeten de sporters zich helaas vaak nog beperken tot specifieke routes en paden. Weliswaar nog altijd met voldoende obstakels en uitdagingen, maar voor het echte trailrunnen is een bezoek aan de buitenlandse hotspots zeker aan te raden.
 
 

Tracks&Trails ZOMER 2014 150621062014 Veluwzoom/NL from 12snap Productions on Vimeo.