De Voerstreek & Tongeren

Bourgondisch wandelen net over de grens
 
De Voerstreek is het enige stukje Vlaanderen aan de oostkant van de Maas. De Voer en de Veurs zijn diep uitgesleten kronkelende riviertjes en de streek bundelt zes kleine dorpjes (van oost naar west: Remersdaal, Teuven, Sint-Pieters-Voeren, Sint-Martens-Voeren, ’s-Gravenvoeren en Moelingen) direct aan de zuidkant van de Nederlands-Belgische grens.

De kerk in het midden

De lucht is hier nog zuiver en nergens aan de horizon roken de fabrieksschoorstenen of treuren de flatgebouwen. In de romantische dorpskommen staat de kerk, zoals het ooit bedoeld was, nog fier in het midden, wisselen oude hoeven af met vakwerkhuisjes en worden kastelen nog omgeven door hun oorspronkelijke domeinen. Met z’n panorama’s oefent deze streek in elk seizoen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op wandelaar, fietser en mountainbiker. Een 124 kilometers omvattend wandelnetwerk biedt iedereen de mogelijkheid om de Voerstreek verkennen. Genummerde knooppunten leiden je over holle wegen en vaak drassige paden langs kronkelende beekjes.

Spoorlijn 24

 De 8,5 km lange wandeling ‘Ontdek de bronnen van de Voerstreek’ start en eindigt in Sint-Martens-Voeren en wordt beschouwd als de mooiste wandeling van Vlaanderen. Nog in Sint-Marten-Voeren stuiten we al op de Kolebron, die eeuwenlang de mensen uit de streek van water voorzag. Via ‘stiegelkes’ (draaipoortjes) lopen we van het ene perceel naar het andere tot aan de ‘Tunnel van Veurs’. Deze tunnel is onderdeel van Spoorlijn 24 die door de Duitsers werd aangelegd tijdens de 1e wereldoorlog, omdat het treinverkeer door het neutrale Nederland immers was stopgezet. Hij werd aangelegd met inzet van 8000 Belgische arbeiders en 2000 Russische krijgsgevangenen en bleef met een lengte van 2072 meter lange tijd de langste tunnel van Vlaanderen. En bevindt Lijn 24 zich niet in een tunnel, dan meandert hij over opmerkelijk lange viaducten dwars door de Voerstreek. Halverwege de terugweg passeren we de Commanderie, waar zalmforellen, rivierforellen, steur en paling worden gekweekt. Terug in Sint-Marten-Voeren branden we ons aan het Voers Drupke, een jenever gemaakt van locale sleedoornbessen.

Ambiorix & Antiek

Aan de westkant van de Maas blijkt Tongeren ‘the place to be’. Tongeren ontstaat in de Romeinse tijd ten tijde van keizer Augustus (27. V. C. - 14. N. C.), nadat enkele decennia eerder autochtone volksstammen onder bevel van Ambiorix op deze plek in verzet waren gekomen tegen het invasieleger van Julius Caesar en ze de legioenen de zwaarste nederlaag uit hun Gallische veldtocht hadden toegebracht. Veel van deze oudste geschiedenis vind je terug in het Gallo-Romeins Museum. In 1677 wordt Tongeren bijna volledig platgebrand door de troepen van Lodewijk XIV, waarna de stad moeizaam herstelt. Tegenwoordig stallen iedere zondag meer dan 350 standhouders en een 40-tal antiekzaken hun beste waar uit voor de talrijke bezoekers aan de grootste antiekmarkt van de Benelux. Na het op de kop tikken van een uniek stukje brocante kun je kiezen tussen een bezoek aan de historische binnenstad of een wandeling in de omgeving.

Caesaar’ke

Vanuit het stadscentrum leidt de Mijlpaalroute je al wandelend door de Tongerse geschiedenis. De route sluit aan op de erfgoedwandeling ‘Verborgen Moois Beukenberg’ van het Landschap Haspengouw. Net buiten de Romeinse stadsomwalling slenter je aan de rand van het kasteeldomein van Betho over een schijnbaar natuurlijke heuvelrug maar dat is bedrog: het blijkt een langgerekt Romeins aarden aquaduct dat tweeduizend jaar geleden door mensenhanden werd aangelegd om drinkbaar water naar de stad te leiden. Wie na afloop neerploft op één van de vele Tongerse terrassen ontdekt dat Haspengouw ook een topregio is voor witte en mousserende wijn. Liever niet op chique? Het Caesaar’ke is een smakelijke brandewijn van gerstemout en rogge. Meer goesting in hop? Het lokale Amburonbier is van hoge gisting met een fruitig aroma. Smakelijk en gezond kan ook: Limburgse waterkerssoep zit bomvol vitamines en mineralen en behoort tot de beste van het land. En overnachten doe je in één van de ‘Gastenkamers’, want de volgende ochtend wil je toch zeker uitslapen?

Informatie: www.voerstreek.bewww.tongeren.be

 

Tracks&Trails ZOMER 2014 010607062014_Voerstreek Vlaanderen from 12snap Productions on Vimeo.