Wandelen rond het wad

De noordelijkste punt van Nederland is heel bijzonder, vooral voor buitenmensen en wandelaars. Het Friese kustpad, Nationaal Park Het Lauwersmeer, de tocht om de Noord en de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog (‘Schier’) worden daarom warm aanbevolen door Tracks & Trails.
Wandelen op het Friese Kustpad staat voor 152 kilometers genieten van rust. Op veel plaatsen hoor je helemaal niets of alleen natuurlijke geluiden. Soms overheerst het gevoel ‘op de rand van Nederland’ te lopen. Het pad, van Stavoren naar Lauwersoog, is een absolute aanrader voor vogelliefhebbers. Kenmerkend zijn de zilte zeebries, het open land en de vele hekken op de dijken. Het Friese Kustpad is geen moeilijke route: verdwalen is nagenoeg onmogelijk. Gewoon een kwestie van altijd de zee aan dezelfde kant houden.

Het zout op je lippen

 Via het Friese Kustpad bereik je het wad, Ameland en ‘De Schier’ (Schiermonnikoog). Waddenwandelen betekent hier ruim 1200 kilometer wandelplezier aan weerszijden van werelderfgoed de Waddenzee. Met oude cultuurlandschappen, gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van kust en eilanden. Ervaar de rust, de ruimte en de schilderachtige luchten, voel de wind door je haren, proef het zout op je lippen, hoor de zeemeeuwen krijsen en geniet van het uitzicht over het droogvallende wad. Voor de vogelliefhebber is de absolute topper het Nationaal Park Lauwersmeer, een natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. Vroeger was er hier een open verbinding met de Waddenzee maar uit angst voor overstromingen sloten op 23 mei 1969 de laatste basaltblokken de dam. De natuur ontwikkelde zich van een zout kweldergebied tot een wijds zoetwatergebied met rietvelden, bossen en grote wateroppervlakken.

Geuren en verhalen

 Wil je in het Waddengebied gezellig samen wandelen, doe dan in september mee aan de ‘Tocht om de Noord’ (www.tochtomdenoord.nl), een jaarlijks evenement voor sportieve wandelaars in de provincie Groningen. In twee etappes van circa 40 kilometer loop je dit jaar door het Westerkwartier en via de Lauwerszee naar de Dollard. Ook kortere etappes zijn mogelijk. De wandelaar zal kennismaken met de huidige molens op de route èn met de inmiddels verdwenen molens op diezelfde route. Want vroeger telde Groningen ongeveer duizend molens. Via de korenmolen, poldermolen, oliemolen, pelmolen en houtzaagmolen krijg je een snufje van die oude industrie mee, want in de molens dwarrelen nog steeds de geuren van weleer. 
 Elk type molen heeft zijn eigen specifieke lucht. De pelmolen riekt bijvoorbeeld naar gerst en rijst. Natuurlijk zullen de molens ook weer gaan draaien, waardoor ze verse geuren verspreiden. Om de geuren en de verhalen van de molens goed in je op te kunnen nemen, wandel je letterlijk dwars door de molens. Op een aantal plekken krijg je ook iets te proeven of te drinken dat bij de betreffende molen hoort. Gerst bijvoorbeeld wordt gort, een belangrijk bestanddeel voor Karnemelkse gortpap. En verderop kan je versgemalen rijst proeven. Eén van de belangrijkste functies van molens was en is natuurlijk het overtollige water wegpompen uit de polders. In dat kader bieden het Waterbedrijf Groningen en de Waterschappen her en der een glaasje water aan.

Noordelijkste eiland

 Schiermonnikoog is het meest noordelijke bewoonde Waddeneiland van Nederland. Het is ongeveer 18 km lang en 3 km breed. Er wonen een kleine 1000 mensen maar het wordt jaarlijks bezocht door zo’n 300.000 gasten. Ieder jaargetijde heeft hier zijn charme. Elke bezoeker met respect voor de natuur is welkom maar de auto moet achter blijven op het vasteland. Schiermonnikoog is vanaf 1989 een Nationaal Park waar o.a. aan wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan Het bezoekerscentrum biedt volop informatie en mogelijkheden om de natuur en cultuur van het eiland wandelend te beleven.

 
 


Tracks&Trails ZOMER 2014 2531052014 Wadden from 12snap Productions on Vimeo.