Wild Atlantic Way

Langs de rand van Europa
 
Deze 2500 km lange Ierse kustroute van Cork tot Donegal voert je langs stranden, havens, landtongen en 150 prachtige uitzichtpunten. Voel de zoute nevel van de Atlantische Oceaan in je gezicht als je uitkijkt over de steilste kliffen, ontdek oude Ierse tradities en ontrafel de geheimen van de plaatselijke bevolking.

Oplichtende vuurtorens

De Wild Atlantic Way is één van de meest fenomenale autoroutes ter wereld. Hij begint (of eindigt) in Cork en biedt duizend-en-één mogelijkheden tot het maken van dagtochten (wandelen, mountainbiken, zeekanoën of simpelweg genieten) op Ierland’s mooiste plekjes. Neem kleurrijke stadjes als Clonakilty en Baltimore waar walvis- en dolfijnspotten populair is. Of ontdek op de schiereilanden Mizen, Sheep’s Head en Beara het uitgebreide net van wandelpaden dat langs de rand van de zeekliffen, door groene velden met schapen en over kleine stroompjes loopt. Je vindt hier vissersdorpjes en sporen van het verleden – zoals verlaten mijnen, inzamelpunten voor melkbussen en in het duister oplichtende vuurtorens.

South Pole Inn

Vanaf het schiereiland Beara rijd je door naar County Kerry waar de beroemde Ring of Kerry het Iveragh schiereiland omcirkelt. Prachtige dagwandelingen zijn hier de Cailleach Beara Loop en de Muckross Lake Loop. Wat noordelijker is het Dingle schiereiland de thuisbasis van de Antarctische ontdekkingsreiziger Tom Crean die, na zijn avonturen met Scott en Shackleton, in Annascaul de South Pole Inn opende. Hedendaagse ontdekkingsreizigers kunnen hier genieten van een pint voordat ze de bergen in trekken. De grootste stad van het schiereiland is Dingle – een kosmopolitische plaats met geweldige visrestaurants, traditionele “grocery-pubs” en leuke festivals.

Maanlandschap

Iets noordelijker geldt Loop Head als een ‘European Destination of Excellence’, vanwege de adembenemende verzameling van kliffen, kolkende brandingen, dramatische zeebogen en vuurtorens. De kustlijn van West-Clare zet zich voort langs stranden als Spanish Point, het surfcentrum van Lahinch en de Cliffs of Moher in de richting van het Burren National Park. De oude kalksteenformaties van de Atlantische kust doen hier denken aan een maanlandschap. De kustlijn bereikt hier Galway, de bruisende festivalstad aan de Wild Atlantic Way. Ga eilandhoppen of kruip bij het turfvuur in een traditionele pub, waar je de liedjes en verhalen ontdekt van deze regio. Of fiets over de Great Western Greenway, een fiets- en wandelpad van 42 km van Westport naar Achill Island.

Ben Bulben

Hoogtepunten ten westen van Galway zijn de Iers sprekende enclave Spiddal, afgelegen stranden als Dog’s Bay en Gurteen, de majestueuze Kylemore Abbey en de top van Croagh Patrick. Op deze berg zou St. Patrick de slangen uit Ierland hebben verbannen. Nog noordelijker volgt de Wild Atlantic Way Sligo Bay, een landschap gedomineerd door de Ben Bulben berg. Aanraders hier zijn het surfdorp Strandhill, de court tomb (een megalithische grafkamer) bij Creevykeel, een wandeling rondom Lough Easkey en een wandeling rondom Mullaghmore Head.

Hoogste kliffen van Europa

Donegal is de laatste (of eerste) county aan de Wild Atlantic Way. Het gebied heeft een afgelegen sfeer, met als hoogtepunt de Slieve League kliffen (Sliabh Liag in het Iers), de hoogste toegankelijke zeekliffen van Europa. Door dit gebied slingert de 119 km lange Ierse tak van de Appalachian Trail (USA!), die iedere wandelaar op zijn lijstje mag zetten.
De Wild Atlantic Way is een onvergetelijke langeafstandsroute, met mogelijkheden tot wandelingen op ieder niveau. Het is dus niet per se zwaar lopen, maar waterdicht schoeisel is een aanrader, evenals een regenjack. En Ryanair vliegt vanaf Eindhoven Airport rechtstreeks op Ireland West Airport Knock, een prima uitvalsbasis voor de Wild Atlantic Way. 

Meer informatie: ierland.nl.

 


Tracks&Trails ZOMER 2014 080514052014 WildAtlanticWay/Ierland from 12snap Productions on Vimeo.