Aan de voet van vierduizenders

Uitdaging en avontuur in Valle d’Aosta

 
Prachtig in de winter, misschien nog wel indrukwekkender in de zomer. In het uiterste noordwesten van Italië, met zicht op de hoogste bergen van de Alpen, ligt Valle d’Aosta. Een unieke combinatie van outdoor, cultuur en historie.

Vierduizenders

Gran Paradiso, 4.061 meter. Monte Rosa, 4.634 meter. Monte Cervino (Matterhorn), 4.478 meter. Zomaar een aantal bergen die neerkijken op het Italiaanse Valle d’Aosta. En dan is de grootste reus nog niet eens benoemd: De Mont Blanc, met 4.807 meter de hoogste berg van de Alpen.

Het zijn stuk voor stuk vierduizenders die Valle d’Aosta omringen. De kleinste regio van Italië, gelegen in het uiterste noordwesten en grenzend aan Zwitserland en Frankrijk, bevat de hoogste bergen. Deze vierduizenders bieden de bezoeker talloze mogelijkheden voor uitdagende bergwandelingen. Door het afwisselende landschap is het wandelaanbod in Valle d’Aosta uiterst veelzijdig. Er is een flink netwerk van bewegwijzerde paden. Wandeltochten variëren van meerdaagse huttentochten tot gletsjerhikes en lange-afstandsroutes.

Klimmen & trailrunnen

Valle d’Aosta ligt op zo’n 1000 kilometer van Utrecht, en is via Duitsland en Zwitserland makkelijk bereikbaar. Door de hoogte van de omringende bergen kun je hier terecht voor de mooiste klimtochten. Een klimtocht in het Monte Rosa-massief bijvoorbeeld, een van de bekendste berggroepen van de Alpen. Of trek meerdere dagen uit voor een lange-afstandsroute. De 83 kilometer lange Inter-Vallei route, die van de ene vallei naar de andere langs de mooiste dorpen voert. Ook de Alta Via trektochten zijn een aanrader. Via deze meerdaagse wandeltochten trek je op grote hoogte door de bergen.
Het gebied staat ook bekend om een aantal spectaculaire trailruns. Trailrunning wordt steeds bekender en populairder in Nederland, maar voor het echte werk ben je hier in Valle d’Aosta aan het juiste adres. De meeste routes zijn te vinden rondom Courmayeur. De bekendste wedstrijd is de Tor des Géants. Deelnemers aan de wedstrijd krijgen 150 uur om het totale parcours van 330 kilometer af te leggen. Ook de Ultra Trail du Mont Blanc (afstand parcours: 168 kilometer) is beroemd. En berucht, de wedstrijd is een ware uitputtingsslag.

Raften & paragliden

Valle d’Aosta biedt buitensporters veel verschillende mogelijkheden. Naast wandelen en bergbeklimmen is het bijvoorbeeld spectaculair om te paragliden. Door de hoogte van het berglandschap is de thermiek hier ideaal. Paragliden is zelfstandig alleen te doen als je een brevet hebt, maar de instructies en technieken zijn vrij simpel onder de knie te krijgen. Dat brevet is ook in Nederland te halen. Heb je geen brevet, dan is een tandemvlucht met een professionele instructeur altijd mogelijk. En dat is minstens zo spectaculair. Vanuit een totaal ander perspectief kijk je uit over het ruige berglandschap.
Een onvergetelijke ervaring is ook een rafttocht over de Dora Baltea. Deze rivier stroomt door het Aostadal en biedt zowel beginners als gevorderden uitdagende raftmogelijkheden.

Gran Paradiso en Aosta

Dat Valle d’Aosta meer heeft te bieden dan alleen sport en avontuur, bewijzen Nationaal Park Gran Paradiso en de stad Aosta/Aoste. Gran Paradiso, het oudste nationale park van Italië beslaat ruim 70.000 hectare, en vormde vroeger het jachtgebied van het Italiaanse koningshuis. Tegenwoordig is het een oase van rust waar de natuur vrij spel heeft. Er leven onder andere steenbokken, gemzen, arenden en lammergieren. En vanaf elke plek in het nationaal park is het uitzicht op het bergmassief indrukwekkend.

De uitvalsbasis voor het park is Cogne, een prachtig dorpje op nog geen dertig kilometer van Aosta, en een perfect startpunt voor wandelaars. Vanaf hier vertrekken tientallen bewegwijzerde wandelroutes, die via goed begaanbare paden makkelijk te volgen zijn. Aosta is de culturele hoofdstad van de vallei. De geschiedenis van de stad voert terug tot de Romeinse tijd. Dat komt met name door de ligging. Door de geschiedenis heen lag de stad op een belangrijke doorgangsroute. Verschillende overblijfselen en bouwwerken uit de Romeinse tijd zijn de Porta Pretoria, die ooit deel uitmaakte van de stadsmuur, de Triomfboog van Augustus, en het amfitheater. Die zijn allemaal nog in goede staat en stuk voor stuk te bezichtigen. Naast de Romeinse geschiedenis speelde Aosta ook een belangrijke rol in de Middeleeuwen, toen het een druk religieus centrum was. De belangrijkste overblijfselen daarvan zijn te zien in de kerk van Sant’Orso. Met name de fresco’s zijn van grote schoonheid.

Gastronomie

Uiteraard mag ook de Italiaanse keuken niet onvermeld blijven. De gastronomie van Valle d’Aosta wordt volledig bepaald door producten van eigen bodem. Door het milde klimaat zijn hier bijvoorbeeld de hoogste wijngaarden van Europa te vinden. Daarnaast staat de regio bekend om z’n kaar (Fontina) en traditionele ham en spek. De ham, Jambon de Bosses, rijpt op een hoogte van 1.600 meter. Het spek, Lard d’Arnad, wordt bij talloze gerechten als ingrediënt toegevoegd. Na het eten wordt een maaltijd standaard afgesloten met Valdostaanse koffie, die ook wel Coppa dell’amicizia genoemd wordt. Vriendschapsdrank.

Informatie:

Bekijk hieronder de aflevering op YouTube.