Onontdekt Valsugana Lagorai in Italië

Het Lagorai-gebergte in Trentino

 
Iedereen kent Zuid-Tirol of Trentino. En bij de meren van Levico en Caldonazzo gaat er bij menig outdoor liefhebber ook nog wel een belletje rinkelen. Maar het Lagorai-gebergte? Nog maar weinig toeristen weten hiervan. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen.

Trentino, dat bestaat uit de provincies Trentino en Zuid-Tirol, is altijd al een speciaal stukje Italië geweest. Lang maakte de regio in het uiterste noorden van Italië deel uit van Duitstalige gebieden, zoals het Hertogdom Beieren, het Habsburgse rijk of Oostenrijk. Tot de regio na de Eerste Wereldoorlog bij Italië kwam. Delen van die geschiedenis, en veel van de plekken die een hoofdrol speelden in de Eerste Wereldoorlog, zijn te zien op de TransLagorai wandelroute.

Het Lagorai-gebergte loopt door het oosten van de provincie Trentino, en strekt zich uit vanaf de Panarotta tot aan de Passo Rolle, over een lengte van ruim vijftig kilometer. De Translagorai volgt in vijf dagen op hoogte de hele bergkam. Onderweg zijn er meer dan genoeg berghutten en de route voert langs het beste wat Trentino te bieden heeft.

Lagorai Panorama

En er zijn nog meer wandelroutes. De Lagorai Panorama trekking bijvoorbeeld, een route van 41 kilometer die te doen is in drie tot vijf dagen. Volg je deze route, dan loop je langs de frontlijn van de strijd tussen Oostenrijk-Hongarije en Italië, afgewisseld door groene bergweiden en ontelbare bergmeertjes. Want ook daar staat Trentino\ om bekend. Iedereen kent het Gardameer, of de meren van Levico of Caldonazzo, maar hoog in de bergen zijn nog ontzettend veel onbekende en onontdekte meren en meertjes. Waar je op een warme dag altijd een verfrissende duik in kunt nemen. Een andere meerdaagse trekking die absoluut de moeite waard is, is de Alta via del Granito, de hoogteweg van graniet. Een drie- tot vierdaagse tocht langs de granieten toppen van het Lagorai-gebergte. De route maakt gebruik van oude en militaire muilezelpaden, daterend uit de oorlog, en brengt je naar het hoogste punt in het gebergte: de Cima d’Asta (2.847m).

Fiets- en mountainbikeparadijs

Maar het is niet alleen wandelen in Lagorai. Het noorden van Italië is ook een vooraanstaand fietsgebied, waar de Giro d’Italia met enige regelmaat langskomt. De Passo Manghen wordt ’s zomers bijna elke dag wel door wielrenners beklommen, en vanuit Valsugana ligt er meer dan duizend kilometer aan mountainbikeroutes voor je klaar. Het gebied is onderdeel van het circuit Dolomiti Lagorai Bike, en alle routes zijn uitgezet met gps. De variatie is eindeloos. Fietsend door stille bossen, over hooggelegen bergpassen of langs de bekende meren, het is allemaal mogelijk en bovendien in verschillende moeilijkheidscategorieën. Ook loopt er een 80km lang fietspad zonder grote hoogteverschillen door de gehele vallei, geschikt voor iedereen. In juli en augustus is er de fiets + trein service en zogenaamde bike-sharing (publiek fietsgebruik). Zo word zowel de recreatieve als de meer toegewijde mountainbiker volledig op z’n wenken bediend.

Adopteer een koe

Langs alle mountainbike- en wandelroutes vind je rifugios en malga’s (bergboerderijen) waar je niet alleen kunt lunchen of overnachten, maar ook verse producten mee naar huis kunt nemen. Daar is zelfs een programma voor opgezet: ‘Adotta una mucca’, adopteer een koe. Het doel achter dit project is om het bewustzijn voor het boerenleven en het werk van de boeren tebevorderen en ondersteunen. Het idee is dat je door mee te doen aan dit project, de ongerepte natuur in de regio en het leven op de berg beter leert kennen. Je kunt zien hoe kaas wordt gemaakt, van de koe die door de boer naar de zomerbergweide wordt gebracht om daar te grazen tot het melken en het uiteindelijke stuk kaas op je bord. De kosten voor dit project: €60,-. Daarvan gaat vijftig euro naar de boer en het onderhoud voor de koe en tien euro naar een liefdadigheidsproject voor kinderen. Wat je er voor terugkrijgt? Je mag je koe bezoeken en voor €50,- verse producten uitzoeken. Van verse en gerijpte kaas tot ricotta, tosella of verse melk, allemaal streekproducten uit Trentino.

Meren van Caldonazzo en Levico

Toch nog even terug naar de meren van Levico en Caldonazzo, want die zijn niet voor niets zo bekend. Het meer van Caldonazzo is het grootste meer in Valsugana en Lagorai. Hier vind je ook openbare stranden, paviljoens, restaurants en mogelijkheden tot alle watersporten. Van surfen tot kanoën, zelfs waterskiën is mogelijk. Vrijwel direct ernaast ligt het meer van Levico. Een stuk kleiner, en door de vorm doet het denken aan een Noorse jord. Levico is een bekende vakantiebestemming, ook door het nabijgelegen kuuroord met de thermen van Levico en Vetriolo. En niets is lekkerder, na alle inspanning tijdens je huttentocht of op je mountainbikeroute, dan een verkoelende duik op een warme zomerdag.

Informatie:

VAKANTIE IN DE BUITENLUCHT

Wie van kamperen houdt, heeft in Valsugana een ruime keuze uit campings; kleine, grote, eenvoudige of juist voorzien van alle mogelijke faciliteiten. De meesten direct aan het water en altijd een heerlijke uitvalsbasis voor activiteiten in de omgeving.


Bekijk hieronder de aflevering Valsugana!