Zonnig en speels

Wallis: een legendarisch paradijs

 

De grens tussen Italië en Zwitserland wordt gevormd door de Monte Rosa, dat na de Mont Blanc het hoogste bergmassief is in de Alpen (4634 meter). Het is tevens de zuidgrens van het Wallis, een Zwitsers kanton met een oppervlakte van ruim vijfduizend vierkante kilometer. Dat is vergelijkbaar met Gelderland, de grootste provincie van ons land. Maar liefst vijfenveertig bergen met toppen boven de vierduizend meter telt het kanton, en dat is op die oppervlakte meer dan waar ook ter wereld. Wallis staat tevens bekend om het gunstige klimaat. De bergen zorgen - in combinatie met de zuidenwind - voor een microklimaat dat goed is voor meer dan driehonderd zondagen per jaar, het hoogste aantal van heel Zwitserland.

Veysonnaz en Nendaz

Het gebied rond Veysonnaz en Nendaz, twee op 1350 meter hoogte gelegen bergdorpen, is voornamelijk gericht op wintertoerisme. Het zijn klassieke voorbeelden van agrarische alpendorpen die zijn uitgegroeid tot mondaine wintersportplaatsen. De paar duizend inwoners hebben de authentieke sfeer weten te bewaren, al kunnen de dorpen tot wel 25.000 toeristen herbergen. In de zomermaanden vormen Veysonnaz en Nendaz een prima uitvalsbasis om de streek te verkennen. Wandelaars en mountainbikers kunnen genieten van het zinsbegoochelende panorama over het Rhône-dal. En met de auto is een uitstapje naar Sion, de Walliser hoofdstad met haar historische centrum, zeer de moeite waard.

Cabane d’Essertze

Na een stevige wandeling smaakt een maaltijd extra goed. Een aanrader is de tocht vanuit het resort Thyon-Les Collons naar de Cabane d’Essertze, een berghut die een zekere faam geniet vanwege de traditionele keuken. De wandelroute voert door naar hars geurende bossen en uitbundige bloemweiden. De Cabane d’Essertze bestaat uit een verzameling houten chalets die slaperig tegen elkaar aanleunen. De waard serveert de lunch - verse groentesoep met brood en kaas - met een koel glas Fendant, de lokale witte aperitifwijn.

De koeienkoningin

In het lieflijke Val d ’Hérens vormen koeien de belangrijkste toeristische attractie. De trage herkauwers hebben een pacifistische reputatie, maar het ras van Hérens staat juist bekend om zijn temperament. Na de winter vechten de dieren net zo lang met elkaar tot er een nieuwe ‘koningin’ uit de bus komt. Dat gaat gelukkig niet verder dan wat duw- en trekwerk, en de massaal toegestroomde toeristen vinden het prachtig. Na afloop worden de sterkste koeien verhandeld, de overige dieren mogen vredig verder grazen in hun hooggelegen alpenweiden.

Genieten op wielen

Competitief ingestelde fietsers kunnen hun hart ophalen in dit deel van het kanton Wallis. De Grand Raid is een jaarlijks terugkerend evenement waar meer dan vierduizend fietsers aan meedoen. De afstand van Verbier naar Grimentz bedraagt 121 kilometer, het parkoers loopt door zes dalen en telt 5500 verticale meters. Bij vertrek vanuit Nendaz bedraagt de afstand 93 km en telt het parcours 3944 hoogtemeters.

Voor zweverige types

Het authentieke dorpje Veysonnaz mag dan klein zijn, toch is het the place to be voor parapenters. Beginnende vliegers kunnen er onder begeleiding vanaf het bergstation van de kabelbaan bij Thyon naar Veysonnaz afdalen, een zweefvlucht van 800 meter. Gevorderden kunnen naar hartenlust genieten van de thermische effecten die boven de 4000 meter hoogte optreden en die karakteristiek zijn voor het kanton.

Waterwandeling

In de omgeving van Nendaz en Veysonnaz bestaat een uitgebreid netwerk van bisses, bergbeekjes die smeltwater afvoeren en velden irrigeren. Wie wil genieten van het rustgevende geklater moet beslist eens de wandelpaden volgen die er parallel aan lopen. Tot de populairste routes behoren de Bisse du Milieu en de Bisse Vieux. Pad en beek zijn in de vijftiende eeuw aangelegd, de wandeling neemt één uur in beslag. De totale lengte bedraagt vijf kilometer, het hoogteverschil ligt tussen de 1500 en 1350 meter.

Immense muur

Indien je het wandelpad langs de ‘Bisse de Chervé’ op 2200 meter volgt, kom je terecht bij de stuwdam van Cleuson. De turquoise kleur van het water is niet het enige dat het Lac de Cleuson zo bijzonder maakt. De stuwdam van het meer heeft een hoogte van 87 en een lengte van 420 meter. Het bekken kan 20 miljoen kubieke meter water opvangen en de dam produceert jaarlijks gemiddeld 70 miljoen kwh schone energie. De stuwdam van Cleuson is ondergronds verbonden met een stuwdam in het naastliggende dal; La Grande Dixence, de hoogste stuwdam ter wereld. De damwand is 285 meter hoog, met zijn gewicht van vijftien miljoen ton is La Grande Dixence zwaarder dan bijvoorbeeld de piramide van Cheops. Het stuwmeer heeft een volume van 400 miljoen m³ en is het grootste van Europa. Het meer wordt gevuld met water dat afkomstig is van maar liefst 35 verschillende gletsjers. Een bezoek aan het interieur behoort tot de mogelijkheden, maar kleed je goed aan want het is er nooit warmer dan zes graden.

Terug naar de natuur

 Een bijzondere ervaring is het lopen over een natuurpad. In Siviez (Nendaz) kan de ware natuurliefhebber zich uitleven op een route die bestaat uit zand, houtsnippers, rotsbodem, boomwortels, aarde, dennennaalden, gras en mos. Onze voetzolen zijn gevoelig, en dat maakt een blotevoeten wandeling tot een bijzondere en natuurlijke sensatie. De wandeling duurt een half uur en voert langs picknickplekken aan de rivier de Printse.

Informatie:
www.MySwitzerland.com
www.wallis.ch
www.veysonnaz.ch
www.nendaz.ch

Bekijk hieronder de aflevering op YouTube.