Genieten met een zachte g


Limburg heeft het gunstigste imago van alle Nederlandse provincies. Het zoet glooiende landschap met zijn goudgele korenvelden staat garant voor rust en onthaasting. Maar toeristen uit binnen- en buitenland worden ook aangetrokken door speciale bieren, fanfares, processies, mergelgrotten en Limburgse gemoedelijkheid.

Kuieren en mijmeren

Slenaken is rustiek gelegen aan de Belgische grens en wordt wel ‘Parel van het Heuvelland’ genoemd. Het dorp vormt een prima een uitvalsbasis voor sportieve en culinaire verkenningen. Rustig kabbelt hier de Gulp, een kronkelend riviertje dat word geflankeerd door een voetpad. Kuieren, mijmeren en tot rust komen gaat hier als vanzelf. Aan de oostzijde van het dorp ligt de Loorberg, een 82 meter hoge bult. Dagelijks laten wielrenners hier hun derailleurs kraken wanneer ze terugschakelen naar een lichter verzet. Boven wacht het Plateau van Crapoel, een vlakte waarop het gehucht Heijenrath is gesitueerd.

IJs van vers fruit

In lang vervlogen tijden werd de grensstreek tussen Nederland en België onveilig gemaakt door handelaars in illegale waren. Het is aan die tijd dat uitspanning De Smokkelaer in Heijenrath herinneringen oproept. Sportievelingen kunnen hier op krachten komen met regionale lekkernijen en heerlijke kloosterbieren. Trek in een ijsje toe? Wandel of fiets dan vooral even door naar Teuven (België) voor een bezoek aan de Gelatofarm. In deze hoeve serveert men op ambachtelijke wijze bereid ijs, vers fruit en melk van de koe zijn de smaakbepalende ingrediënten.

Spaanse voetsporen

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 -1648) vond de Spaanse koning het nodig om de oost- en westflank van de Gulpenerberg te bezetten. Meerdere malen wordt de Koning van Spanje - zoals de flanken nog altijd heten - bestegen tijdens de Amstel Gold Race, de enige wielerklassieker die ons land telt. Ook onder hardlopers is deze kuitenbijter geliefd. In vier jaar tijd groeide de Koning van Spanje uit tot de populairste trailrun van Nederland. Het parkoers voert de deelnemers dwars door vette modder, beken en bossen. Wil je in de voetsporen van de Spaanse soldaten treden kies dan voor je eigen veldtocht, met afstanden variërend van 9, 19 tot 37 kilometer.

Proost!

De reputatie van de Zuid-Limburgse wijncultuur is groeiende. Bij Epen ligt Le Coq Frisé, een wijngaard waar met hart en ziel wordt gewerkt aan de productie van prachtige Limburgse wijnen. Rondleiding plus wijnproeven behoort tot de mogelijkheden, maar vanwege de grote belangstelling is telefonisch reserveren gewenst. Bij Domein Aldenborgh in Eys stookt men brandewijn en ambachtelijke likeuren, naast een rondleiding kun je er ook workshops volgen. Qua naamsbekendheid moeten de verschillende wijnen het vooralsnog afleggen tegen Gulpener Pils. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat de brouwer al bijna tweehonderd jaar ervaring heeft met het mengen van smaken en aroma’s tot een goede pint.

Een zware klus

Limburg staat te boek als een ‘oude’ provincie. In het neolithicum (3300 voor Christus) werd vuursteen gewonnen in ondergrondse mijnen, in Valkenburg is nog zo’n archeologisch monument te bezichtigen. Het vuursteen werd op negen meter diepte in de mergelbodem aangetroffen en was gewild voor de productie van werktuigen. Dat was een immens karwei: de prehistorische mijnwerkers hadden ongeveer vijftig dagen nodig om circa 10.000 kilo aan bruikbaar vuursteen naar boven te halen. In Valkenburg aan de Geul zijn de resten van enkele mijnschachten nog goed te zien.

Verborgen schoonheid

Velen denken dat het Pieterpad een pelgrimsroute is, omdat de Sint Pietersberg het eindpunt is. De werkelijkheid wil dat het Pieterpad pas begin jaren ’80 werd uitgezet, door twee enthousiaste langeafstandwandelaars. De route doorkruist ons land van noord naar zuid, de puur Limburgse etappes beginnen vanaf het kerkdorp Swolgen. Via zes pleisterplaatsen gaat het vervolgens in zuidelijke richting, een traject van in totaal 148 kilometer. Het Pieterpad passeert dorpjes met illustere namen als Holthees, Smakt, Wansum en Geysteren. Het katholieke zuiden is bezaaid met kapellen, stuk voor stuk goed voor een moment van bezinning. Boerderijen, begraafplaatsen, kasteeltjes en landgoederen die getuigen van vervlogen rijkdom; het Pieterpad brengt je op plekken waarvan je nooit wist dat ze bestonden.

Oergezonde bronnen

Fauquemont (Valkenburg) is de uitgelezen plek om de in- en uitwendige mens te versterken. Naast bezienswaardigheden als Kasteel Valkenburg en de Fluwelen Grotten beschikt de stad over een ruim aanbod aan horeca. Hoog op de Cauberg ligt Thermae 2000, een kuuroord dat wordt gevoed door verschillende warmwaterbronnen. Deze bevinden zich op een diepte van bijna 400 meter en zijn goed voor een watertemperatuur van circa 33º C. Naast de verzorgende werking van oergezond thermaal water kun je er sauna's, massages en schoonheidsbehandelingen ondergaan.

De bergen in

De place to be voor grote en kleine klauteraars is Klimhal Rocca in Gulpen. Uniek in Nederland is de levensecht ogende kunststof rotswand. Klimschoentjes en zekeringsgordels zijn voor een paar euro te huur, ervaren instructeurs helpen je veilig op en neer. Tevens verhuurt Rocca mountainbikes waarmee je de wijde omtrek kunt verkennen. Als je het wandelen of fietsen moe bent, strijk dan vooral even neer op het terras van de Zwarte Ruiter. Blinkend koperen leidingen, warmhouten lambriseringen en een chique ambiance maken van deze herberg een van de sfeervolste uitspanningen van de hele streek.

Test je wandelschoenen

Rocca heeft nog meer te bieden dan de klimhal. Ben je fanatiek wandelaar, of volg je af en toe eens een route? Twijfel je over welke wandelschoenen geschikt voor je zijn, of wil je gewoon eens wat nieuws proberen? Bezoek dan bij Rocca Sports & Adventure in Gulpen het eerste LOWA Testcenter in de Benelux. Hier krijg je professioneel advies over de schoenen die het best bij je passen en je mag ze bovendien echt uitproberen. Want dé manier om te testen of je de juiste wandelschoenen hebt gekozen is door erop te wandelen. En waar kan dat in Nederland beter dan in Zuid-Limburg? Het idee is verder simpel: iedereen die wil, kan hier geheel gratis wandelschoenen testen. Ook het advies in het LOWA Testcenter is gratis en je kunt direct op pad met je testschoenen. Zou je een keer met Leki trekkingstokken willen wandelen? Ook die kun je direct uitproberen. Mocht je daarna enthousiast zijn geworden en de schoenen of stokken willen kopen, dan wordt je doorverwezen naar een dealer bij jou in de buurt. De medewerkers helpen je graag aan het adres. Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom in het LOWA Testcenter in Gulpen.

Info:
www.mudsweattrails.nl
www.rocca.nl
www.lowatestcenter.nl

Bekijk de aflevering op Vimeo!